top of page

Indoboarden bij verstandelijk beperkten

  • Foto van schrijver: Roger Vogelezang
    Roger Vogelezang
  • 14 apr 2015
  • 2 minuten om te lezen

Afgelopen maand heb ik regelmatig mijn indoboard meegenomen naar een instelling voor verstandelijk beperkten, waar ik werkzaam was als begeleider.

Gewoon om te zien hoe verstandelijk beperkten omgaan met het indoboard. Wat ik gezien heb is dat er aanvankelijk een afwachtende houding heerst (wat is dat voor een ding? wat moet je ermee?).

Maar zodra ik mijn mat op de grond gelegd had, kwamen de eerste nieuwsgierigen kijken naar wat ik aan het doen was. Veel giegelen natuurlijk.

Ik had een Original meegenomen met een kussen, een giant kussen en een rol. De rol vonden de meeste veels te spannend, toch had ik de eerste dag al een paar cliƫnten die het aandurfden om op zo'n ding te gaan staan, met steun natuurlijk want de eerste keer is het toch wel wennen. Ik merkte dat, met begeleiding, de meesten de indoboard wel aandurfden en het zelfs erg leuk vonden! Het is nauurlijk een overwinning om op zo'n balansplank te staan (en te blijven staan), en het voelt gewoon heel goed om heen en weer te wiebelen op de rol, zeker als dat op een veilige manier gebeurt doordat je kunt steunen op de sterke schouders van je begeleider.

Een vooraanstaande psycholoog (Mihaly Csikszentmihalyi) heeft ooit gezegd dat geluk zich bevindt daar, waar iemand op de grens staat tussen zijn angst (om te falen) en zijn uitdaging (om te slagen). Op het indoboard ben je constant bezig met het zoeken naar dat befaamde gelukspunt want door te wiebelen op de rol balanceer je voortdurend over dat wat door Mihaly ook wel 'de kritieke punt' wordt genoemd (The Flow, Mihaly).

En geluk was werkelijk af te lezen op het gezicht van degenen die het waagden om op een veilige manier op het indoboard te gaan staan. Geluk in de vorm van een grote glimlach, twinkelende oogjes of vreugdesprongetjes bij het afstappen. Spannend vonden ze ook wel, maar dan wel een gezonde spanning, want het gebeurt op een veilige manier.

Voor degenen die de rol niet aandurfden had ik de kussen en de giant kussen meegenomen. Dezen konden zich uitleven door over de giant kussen te liggen of heen en weer erop te rollen of door simpelweg te wiebelen, zittend op de indoboard.

Fijn om te zien hoe veelzijdig iedereen met het indoboard omging. In eerste instaande was ik een beetje sceptisch, 'zouden ze het leuk vonden? is het niet te eng?' Het viel reuze mee, het indoboard is blijkbaar voor iedereen geschikt, ook voor wie van nature al moeite heeft met balanceren.

Voor herhaling vatbaar!

Roger Vogelezang

Ā 
Ā 
Ā 

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

    Balance & Boards is part of the Think Positive brand, Chamber of Commerce number 53938410 in the Netherlands BTW nr. NL153670654B01

     

    bottom of page